Παρόλο του ότι η Ιθάκη του Οδυσσέα είναι τώρα μια χερσόνησος δίπλα από την Κεφαλονιά, εξακολουθεί να προσελκύει όσους θέλουν να ακολουθήσουν το έπος του Ομήρου. Η Ιθάκη μπορεί να είναι μικρό νησί αλλά είναι εύκολο να προσεγγιστεί, αλλά τα πανέμορφα μικρά χωριά ανταμείβουν εκείνους που απολαμβάνουν την οδήγηση μέσα από την παρθένα ελληνική ύπαιθρο.

Η Ιθάκη συνδέεται με πλοίο καθημερινά από το λιμάνι της Πάτρας, τον Αστακό, την Λευκάδα και την Σάμη της Κεφαλονιάς. Το κοντινότερο αεροδρόμιο βρίσκεται στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Από εκεί μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και μετά από μια διαδρομή 40 λεπτών ,από το Αργοστόλι για Σάμη, (το λιμάνι στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς) να πάρετε το πλοίο για την Ιθάκη. Το εισιτήριο του αυτοκινήτου για το πλοίο είναι 12 € και για κάθε άτομο 3 €. Πληροφορίες για τα δρομολόγια των πλοίων για την Ιθάκη μπορείτε να ζητήσετε από το λιμεναρχείο Ιθάκης τηλ.2674032909

Στην Ιθάκη, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι το Βαθύ, την πρωτεύουσα, σε περίπου 10 λεπτά από το λιμάνι 'Πίσω Αετός'. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι σε θέση να δουν ότι θέλουν στην Ιθάκη. Το Βαθύ, η πρωτεύουσα της Ιθάκης είναι ένα μικρό λιμάνι, μια μίνι έκδοση των μεγαλύτερων ελληνικών λιμανιών και είναι πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός για ιστιοφόρα και μεγαλύτερα σκάφη. Μπορείτε να απολαύσετε ένα κρύο ποτό ή τον καφέ σας και να θαυμάσετε τον κόλπο που απλώνεται μπροστά σας, ή να φάτε στις ταβέρνες που βρίσκονται στην παραλιακή με τα τραπέζια απλωμένα πάνω στο κύμα.

Μόλις 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) βόρεια υπάρχει η Μονή Καθαρών. Το μοναστήρι του 17ου αιώνα δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά το καμπαναριό προσφέρει εκπληκτική θέα σε ένα μεγάλο μέρος της Ιθάκης. Για μια πιο φιλόδοξη κίνηση, με κατεύθυνση βόρεια, στο χωριό Ανωγή, σταματήστε στην πλατεία του για να δείτε το εκκλησάκι με αιωνόβιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικο καμπαναριό απέναντι. Λίγο παρακάτω θα βρείτε για να θαυμάσετε τα τεράστια πέτρινα «μενίρ» που σχημάτισε η φύση.

Συνεχίστε μέσω του Σταύρου και στη συνέχεια, στη βορειοανατολική ακτή στο χωριό Φρίκες, ένα μικρό ψαροχώρι με ταβερνούλες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και ντόπιες σπεσιαλιτέ. Τέλος, σε ένα δρόμο με αμφιθεατρικές στροφές κατά μήκος της ακτής, θα συναντήσατε το χωριό Κιόνι αμφιθεατρικά χρισμένο και ένα από το ποιο γραφικά σημεία της Ιθάκης. Όσον αφορά τις περιοχές που συνδέονται με την Οδύσσεια, είναι εκεί για να τις δείτε όπως την τελευταία ανασκαφή που γίνεται από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοντά στο χωριό Σταυρός η οποία έφερε στο φως τα ερείπια από το παλάτι του Οδυσσέα.

Μετά από όλα, είναι η φαντασία σας που κάνει τον ομηρικό κόσμο να ζωντανεύει. Από τις παρυφές στο Βαθύ, θα δείτε πινακίδες για τα τέσσερα κύρια σημεία. Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Βαθύ είναι το λεγόμενο Σπήλαιο των Νυμφών, όπου ο Οδυσσέας λέγεται ότι είχε κρυμμένα δώρα των Φαιάκων, τα οποία ο ίδιος είχε φέρει πίσω αράζοντας το πλοίο του στο μικρό κόλπο των Δεξών, βόρεια από την σπηλιά. Γνωστό στην περιοχή ως Μαρμαροσπηλιά, το μικρό σπήλαιο είναι πολύ κοντά στις Βίλλες Εύμαιος και μπορείτε να πάτε περιπατώντας η οδικώς.

Η Αρέθουσα Κρήνη, όπου ο Εύμαιος, ο χοιροβοσκός και φίλος του βασιλιά Οδυσσέα λέγεται ότι πότιζε τους χοίρους του, είναι περίπου 7 χιλιόμετρα (4 μίλια) νότια του Βαθύ. Είναι γνωστό σήμερα ως Περαπηγάδι. Για να φτάσουμε στην Κρήνη, οδηγούμε πρώτα 3 χιλιόμετρα ακολουθώντας την ταμπέλα στο δρόμο προς τα νότια από το Βαθύ. Συνεχίστε με τα πόδια άλλα 3 χιλιόμετρα κατά μήκος του μονοπατιού. Περίπου 8 χιλιόμετρα δυτικά από το Βαθύ είναι η περιοχή Αλαλκομενές.

Ο Σλήμαν, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι είναι η περιοχή της πρωτεύουσας του Οδυσσέα. Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία παραπέμπει σε αρκετούς αιώνες αργότερα από τις επίσημες ημερομηνίες του Τρωικού Πολέμου. Τέλος, ένας δρόμος από το Σταύρο οδηγεί στον κόλπο της Πόλης, και πάλι υποστηρίζετε από ορισμένους ως το λιμάνι της πρωτεύουσας του Οδυσσέα. Στην κοντινή σπηλιά του Λοΐζου, βρέθηκε ένα αρχαίο θραύσμα κεραμικής με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ" το οποίο μπορείτε να δείτε μαζί με αλλά πολλά ευρήματα στο μουσείο του Σταυρού. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία θα βρείτε πολλά συντηρημένα μονοπάτια τα οποία διασχίζουν το καταπράσινο νησί της Ιθάκης όπως και οδηγούς μονοπατιών και πεζοπορίας για να ανακαλύψετε φανταστικά τοπία και αρχαία μονοπάτια κάποια από τα οποία ίσως περπάτησε ο θρυλικός Οδυσσέας ο βασιλιάς της Ιθάκης και οι σύντροφοι του.

Ithaki POI Map